El Govern Espanyol rebutja que el port de Palamós sigui frontera exterior de la Unió Europea i no li concedirà el privilegi de ser punt Schengen. Ho ha anunciat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska en resposta a una pregunta del diputat d'ERC Joan Margall.
Grande-Marlaska entén que l'activitat de la infraestructura no afecta activitats marítimes internacionals ni tampoc afecta a més d'una Comunitat Autònoma per la qual cosa "no és d'interés general" per l'Estat perquè la seva activitat és pròpia d'un "port autonòmic".
Una reclamació històrica
El món polític i empresarial de Palamós fa anys que batalla perquè la infraestructura sigui considerada frontera Schengen, el que possibilitaria que rebés vaixells de passatgers de fora la Unió Europea. En el mercat de creuers podria ser un atractiu perquè les navil·lieres entressin a les aigües de la UE per la ciutat baixempordanesa.
L'opinió de Marlaska contrasta amb la que va expressar el 2015 el llavors ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, per qui el punt Schengen facilitaria el desenvolupament de la infraestructura. De fet, es va comprometre a convertir-lo en frontera exterior de la UE, quelcom que no va fer.
Fernández Díaz va condicionar el punt Schengen a l'adequació de la infraestructura per part de la Generalitat als requisits que necessita un port d'aquesta categoria, quelcom que el Govern Català va fer el mateix 2015. Un any abans, el 2014, el Congrés instava a través d'una proposició no de llei al llavors executiu de Mariano Rajoy a desbloquejar la situaci.
Comentaris (0)