Intervenen: Xavier Quintana, director de la càtedra d'ecosistemes mediterranis de la UdG; Genís Pigem, regidor d’esports, fires i mon rural
Torroella de Montgrí ha presentat un pla per acabar amb els problemes d'inundacions que pateix el municipi. El projecte, proposat gràcies a l'Institut d'Ecologia Aquàtica de la UDG, té l'objectiu de frenar l'inundabilitat de tota la conca del Vell-Ter amb criteris sostenibles que fan compatibles l'activitat agrícola i la cura dels ecosistemes de l'entorn.
Una de les modificacions que presenta el pla és el canvi del model de drenatge, relentitzant la velocitat de l'aigua. Actualment, l'aigua es buida massa ràpid i provoca desbordaments en les zones més planes del riu. El canvi buscaria mantenir l'aigua a les capceleres del riu i als vessants del Montgrí, arribant més lentament a les llacunes. Això serviria per millorar el drenatge, amb l'afegit de facilitar la laminació de l'aigua de la pluja i retenir nutrients i contaminants, millorant l'estat de les llacunes.
El projecte és una prioritat del consistori per controlar una problemàtica que ha augmentat els darrers anys, a causa de les pluges intenses. Aquestes són les que provoquen les inundacions que afecten les carreteres i els camps agrícols. També vol contribuir a la recuperació dels aiguamolls,àmbits amb un ecosistema molt sensible i protegit, a més d'ajudar a que el municipi s'adapti al canvi climàtic.
El pressupost del programa s'aproxima als 2.700.000 euros. És per això que l'Ajuntament està buscant finançament i estudia presentar el pla dins el programas FEDER o projecte LIFE, impulsats des de la Unió Europea. També han trobat la col·laboració de l'Agència Catalana de l'Aigua, que considera el projecte molt positiu i ja ha comunicat al consistori la seva participació.
El pla es troba dins el marc "Girona, regió sensibe a l'aigua" que vol aconseguir que el Baix Ter compti amb una bona gestó dels recursos hídrics, millorant la quaitat de l'aigua i les infraestructures. Aquest projecte compta amb la participació de la UdG, la Junta Central d'AigÜes del Baix Ter i l'Institut de Recerca i Teconologia Agroalimentàries i la col·laboració de diverses administracions com l'Ajuntament de Torroella de Montgrí.
De fet, ja s’ha iniciat una prova pilot prop dels polígons industrials per analitzar els primers resultats.
Comentaris (0)