La Carbonera de Forallac ha acabat el seu procés de 3 setmanes des que el 30 de setembre es va donar forma a la pila que ha estat fumejant tots aquests dies.
Aquest cap de setmana es va desempilar posant fi a un procés tradicional que recorda la producció de carbó que hi havia a lees Gavarres i que històricament havia estat un dels motors econòmics de la zona.
La producció tradicional de carbó vegetal va ser una activitat econòmica molt important per als baixempordanesos fins que va deixar de ser rendible. Com a homenatge a tots aquells treballadros el 1993 va néixer la Carbonera de Forallac que ensenya a escoles i tots els visitants que s'hi vulguin acostar com funcionava aquella producció a la vegada que serveix de festa tardorenca on s'hi troben famílies i amistats, generalment per fer-hi multitudinaris picnics de carn a la brasa. Es calcula que durant els caps de setmana s'hi acosten a passar la jornada fins a mil persones diàries.
La carbonera consisteix bàsicament en una pila de troncs, una muntanya de sorra i unes herbes que ajuden a encendre el foc, mantenir-lo i produir finalemtn el carbó. No és una tasca senzilla ja que necessita vigilància les 24 hores del dia.
Situada al paratge Lluís Pla, a Sant Climent de Peralta, la carbonera fa 25 anys que es fa al municipi de Forallac després que dos excarboners, Lluís Pla i Simon Cruanyes, decidissin recuperar aquest ofici al municipi l'any 1993.
Enguany la carbonera ha estat tot un èxit, convertida clarament en una festa popular que atrau milers de persones.
Comentaris (0)