Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, va recollir l’any 2019 un total de 9.246 kg de tèxtil usat a Begur mitjançant la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que els veïns i veïnes van dipositar als diferents contenidors de color verd de la Fundació distribuïts arreu del municipi.
Les més de nou tones recuperades a Begur equivalen a 20.800 peces de roba, la gestió de les quals implica un doble benefici: el primer és ambiental, perquè en redueix la generació de residus i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, la reutilització i el reciclatge del tèxtil durant l’any passat van representar un estalvi de 29 tones de CO2 a l’atmosfera.
Mentrestant, el benefici social de les donacions fetes pels begurencs i les begurenques consisteix en la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat. I és que Humana genera un lloc de feina indefinit per cada 36.000 kg de tèxtil recollits. D’altra banda, els recursos obtinguts es destinen a projectes socials.
L’Ajuntament aposta per reduir la generació d’impropis
Des del consistori es recorda que el tèxtil usat no correspon, en cap cas, a la fracció de rebuig; i que aquest tipus de residus s’han de dipositar exclusivament en els contenidors específics de color verd habilitats per la Fundació Humana.
Amb aquest senzill gest es garanteix que el tèxtil usat tingui una segona vida i una funció social i es redueix considerablement la xifra d’impropis -els residus dipositats en la fracció que no els correspon-, que provoquen importants costos ambientals i econòmics per a l’Ajuntament i per a tots els veïns i veïnes.
La destinació de la roba usada
Les peces dipositades als contenidors d’Humana a Begur tenen dues destinacions: prop del 90% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge d’arreu del territori. Així, la destinació de les peces tractades és:
. El 52% es prepara per a la reutilització: el 13% es destina a les botigues de moda sostenible d’Humana a Catalunya i el 39% s’exporta, principalment a l’Àfrica, per a ser venut a preus baixos i generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
. El 37% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d’automoció).
. El 2% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
. El 9% s’envia a un centre de tractament de residus per a disposició final: són productes que no es poden reutilitzar, ni reciclar ni valoritzar energèticament.
Begur gestiona els residus més solidaris
La recollida de roba, calçat, complements i tèxtil de la llar que es duu a terme a través de la Fundació Humana no és l’única iniciativa solidària i mediambiental que es duu a terme a Begur.
I és que cal recordar, per exemple, que recentment l’Ajuntament de Begur i Càritas Diocesana de Palafrugell han signat un conveni de col·laboració per a la gestió del servei de recollida de béns voluminosos que es dipositen a la deixalleria municipal. L’acord permet destinar els béns voluminosos que s’entreguen a la deixalleria a les accions socials que l’entitat organitza a diversos municipis de les comarques gironines -entre ells, Begur- per tal de donar suport a persones que es troben en risc de pobresa o exclusió social.
A més, la Fundació Humana i l’Ajuntament de Begur també van sumar esforços a finals de l’any 2019 en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus organitzant conjuntament una xerrada divulgativa a l’Escola Olivar Vell sobre “La segona vida de la roba i la sostenibilitat global”.
Comentaris (0)