Famílies de l’Institut-Escola de Verges reclamen la construcció urgent d'un nou centre

Famílies de l’Institut-Escola de Verges reclamen la construcció urgent d'un nou centre
Verges

Data: 28/05/2018

Després de vuit anys, les famílies de l’Institut-Escola Francesc Cambó de Verges, centre de referència d’onze municipis del Baix Empordà, diuen prou a una situació que consideren "insostenible" i han iniciat mobilitzacions per reclamar la construcció d’un nou centre "de manera urgent".
 
Consideren que la manca d’espai per acollir un nombre d’alumnes que ha crescut un 20% en només tres cursos, el deteriorament de les instal·lacions a Infantil i Primària i la separació física de més de 700 metres amb una carretera pel mig dels barracons on s’imparteix la Secundària, són tres grans deficiències que dificulten enormement el dia a dia del funcionament del centre i fan que la tasca pedagògica es dugui a terme en un context "de molta precarietat".
 
Manca d’espai
El creixement continuat del nombre d’alumnes durant els darrers cursos, agreujat pel pes que la matrícula viva -és a dir, noves matriculacions al llarg del curs-, ha fet necessari habilitar aules addicionals a Infantil i Primària fora del recinte (en un pis cedit per l’Ajuntament de Verges) i a costa d’espais com la sala de mestres, la biblioteca, el laboratori, l’aula de música o d’informàtica, actualment traslladats als passadissos.
 
Instal·lacions insegures i deteriorades
L'antiguitat i el deteriorament de la construcció de l’edifici d’Infantil i Primària generen, diuen, una situació quotidiana de molta precarietat: els lavabos, "insuficients", s’embussen molt sovint, la climatització és "deficient i ineficient" i el manteniment de l’edifici i les contínues reparacions que cal portar a terme (caldera, canonades, instal·lació elèctrica...) representen un esforç econòmic desproporcionat per a l’Ajuntament de Verges i per a l’AFA. Afegeixen a més que la redistribució constant de l’alumnat per la manca d’espai suposa, a més a més, un risc afegit en un edifici vell de tres plantes amb barreres arquitectòniques obsoletes i insegures.
 
Un centre dividit per una carretera i 700 metres de distància
La distància física de 700 metres i la carretera que cal travessar per anar de l’edifici d’Infantil i Primària als mòduls de Secundària és "un gran obstacle per al desenvolupament de l’Institut-Escola com a centre educatiu integrat", ja que complica la tasca pedagògica i afecta directament la cohesió i la coordinació de l’equip administratiu, l’equip docent i els alumnes. A més, afegeixen, als mòduls prefabricats de Secundària la mala acústica és un problema greu, ja que afecta negativament la concentració i el seguiment dels aprenentatges per part dels alumnes.
 
Comencen les mobilitzacions

Han passat vuit anys des de l’anunci de la construcció d’un edifici nou. Vuit anys, diuen, sense cap compromís ferm ni calendari per a l’execució de les obres i amb impediments externs per consolidar un model pedagògic com a centre educatiu integrat des de l’educació infantil fins a la secundària i per implementar, malgrat la voluntat i l’esforç per part de l’equip directiu i docent diuen, propostes d’innovació pedagògica amb les condicions necessàries perquè siguin efectives.
 
Conscients del desgast que suposa per al personal treballar amb aquestes condicions, les grans inversions econòmiques de manteniment i adequació d’espais que s’han hagut de fer per garantir el funcionament bàsic del centre, i l’impacte pedagògic negatiu d’aquesta situació, i alhora tips de la incertesa sobre quants anys més hauran de continuar així, les famílies de l’IE Francesc Cambó i Batlle han arribat al límit. Consideren que les solucions aportades pel Departament d’Ensenyament (més pedaços, més temps d’espera) són insuficients, i per això han demanat suport als onze municipis per als quals l’IE Francesc Cambó és el centre educatiu de referència. L’objectiu: mobilitzar-se plegats, visibilitzar les dimensions del problema i aconseguir que s’acceleri la construcció del nou edifici.
 
Amb l’impuls de l’AFA del centre, les famílies s’han organitzat en dos grups de treball i han elaborat un tríptic informatiu que resumeix la situació, un full explicatiu per als alumnes de primària, una col·lecció de cartells reivindicatius amb què ja han empaperat el centre educatiu i uns pòsters per a comerços i altres establiments. També han obert espais a les xarxes socials, han iniciat una recollida de signatures i tenen a punt de sortir del forn unes pancartes que es penjaran a punts emblemàtics dels municipis de la zona, així com domassos i samarretes que es vendran per finançar aquestes accions i multiplicar l’abast d’aquesta reivindicació.
 
Dissabte 2 de juny: marxa festiva i reivindicativa
Enguany s’ha decidit aprofitar la Festa del Drac, una celebració anual del centre on les famílies proposen activitats per a la mainada, per fer ressò d’aquesta reivindicació. Així doncs, el programa de la festa, que tindrà lloc el proper dissabte 2 de juny, inclou una marxa amb batucada, gegants i capgrossos cap als terrenys on s’ha de construir el nou edifici, amb la lectura final d’un manifest.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Societat