Reben una subvenció d’1,16 MEUR per digitalitzar el cicle de l’aigua del Baix Ter

Torroella de Montgrí

Data: 03/09/2024

El Ministeri de Transició Ecològica concedeix una subvenció per digitalitzar el cicle de l'aigua al Baix Ter. L’ajuda dels Fons Next Generation permetrà digitalitzar i millorar la gestió i eficiència de les infraestructures del reg agrícola de la zona.

El Ministeri de Transició Ecològica del Govern Espanyol (MITECO) ha concedit una subvenció d'1.16 milions d’euros per a digitalitzar el cicle de l'aigua agrícola del Baix Ter. Es tracta d'una subvenció en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels Fons Next Generation de la Unió Europea.

La proposta presentada per la Junta Central d'Usuaris d'Aigua del Baix Ter conjuntament amb les Comunitats de Regants (CCRR) del Molí de Pals, Cervià de Ter, Sèquia Vinyals i Presa de Colomer ha estat la cinquena més ben valorada amb 76 punts. En aquesta primera convocatòria s'han escollit 155 sol·licituds de subvenció entre 132 projectes.

L'ajut rebut cobreix el 100% de la despesa i contempla diferents actuacions de digitalització de la informació i eficiència en els subministraments.

En l'àmbit de la millora de l'eficiència dels subministraments es dissenyarà un sistema d'informació geogràfica (GIS) que permetrà connectar en temps real els comptadors digitals de cada parcel·la amb els sensors de flux de cabal. Per exemple,  canonades o regs de la xarxa que distribueix l'aigua de la comunitat de regants. En aquest sentit, s'instal·laran mesuradors de cabal en punts estratègics i s'adquiriran sensors de mesura d'aigua al sòl per optimitzar el reg.

També es compraran i s’instal·laran sensors per monitorar la quantitat i la qualitat de l'aigua en els retorns de reg al medi. Això permetrà saber els lixiviats que hi ha a les aigües subterrànies i quin és el seu impacte sobre la qualitat de l’aigua. 

Pel que fa a la millora de l’eficiència, s’implementarà una eina digital que preveurà la demanda d'aigua diària a cada parcel·la via satèl·lit. Amb aquesta informació, es podrà planificar el reg necessari per aconseguir una collita òptima. Per calcular-ho s'utilitzarà un bessó digital. Un sistema d'intel·ligència artificial que replica en l'àmbit digital tots els condicionats que té una parcel·la agrícola i en fa càlculs i previsions.

El seguiment dels aqüífers del Baix Ter serà digitalitzat amb quinze piezòmetres i s'estudiarà l'ús d'aigua regenerada i també la vulnerabilitat dels terrenys contaminats per lixiviació, un procés que apareix en els residus sòlids o en descomposició.

El projecte del Baix Ter és l'únic que s'ha aprovat en l'àmbit de les conques internes de Catalunya i les actuacions que se'n deriven estaran plenament operatives el 2026.
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient