Palafrugell i Cassà de la Selva acullen una prova pilot que la Fundació Institut Català del Suro ha iniciat aquest octubre per posar a prova un sistema de recollida de taps de suro per reciclar. L’activitat forma part del projecte de bioeconomia forestal FUTURECORK, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri par a la Transició Ecològica en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea. La prova es desplega en una cinquantena de supermercats hotels, botigues especialitzades o comerços d’ambdós municipis, on es poden dipositar els taps utilitzats en uns contenidors. Els punts de recollida es pot consultar al web dels ajuntaments implicats.
L’acció s’allargarà durant un any i tindrà com a resultat final un informe tècnic i econòmic que reculli les conclusions extretes per tal d’implementar amb èxit un sistema de gestió integrada de taps de suro en l'àmbit estatal.
Pel que fa al retorn de la prova pilot als municipis, els taps de suro que es recuperin serviran per aplicar un paviment fet a partir taps reciclats en un parc infantil o als escocells dels arbres de cadascuna de les dues localitats.
El projecte FUTURECORK busca l'adaptació i l'optimització del sector surer a la situació ecològica, econòmica i social mitjançant la professionalització, l'emprenedoria i la diversificació del sector, l'augment del valor afegit de la cadena del suro i la dignificació del treball forestal mitjançant la comunicació i la sensibilització.
El projecte està coordinat per la Fundació Institut Català del Suro i compta amb la participació del Consorci Forestal de Catalunya, l'Agència Estatal Consell Superior d'Investigacions Científiques (ICIFOR, INIA-CSIC), la Universitat de Cadis, el Centre d'Investigacions Científiques i Tecnològiques de Extremadura (CICYTEX) i la Confederació d'Organitzacions de Selvicultors d’Espanya (COSE).
Comentaris (0)