Amb l'objectiu de recuperar un llegum empordanès com és el fesol de l'ull ros ha nascut a Palau-Sator la primera fira del fesol. Aquesta va ser una iniciativa d'alguns dels pagesos de l'Empordà que conreen aquest fesol i que volen que es valori la feina que hi ha al darrere d'un plat d'aquests fesols.
Ja fa uns mesos que cinc productors de l'Empordà es van unir per recuperar el conreu del fesol de l'ull ros. Aquest llegum molt apreciat gastronòmicament i que dècades enrere era molt habitual com a vianda a les cases sempre s'ha conreat pel consum propi i es comercialitzava a pagès. Els productors volen que aquest fesol es pugui trobar en algunes botigues i que s'inclogui a la carta dels restaurants.
De moment i en motiu d'aquesta fira de Palau-Sator 9 restaurants de Palau-Sator, Fontclara i Sant Feliu de Boada han ofert uns menús gastronòmics amb el fesol de l'ull ros com a ingredient principal.
Durant la fira es van explicar contes per la mainada i alguns dels productors del fesol oferien visites comentades a una exposició fotogràfica d'aquest llegum. Una altra de les activitats més aplaudides va ser la demostració de batre i garbellar el fesol. Una tasca manual que avui es fa amb unes màquines que n'acceleren el procés. Tot i això el fesol de l'ull ros porta molta feina al darrera ja que la floració no ve de cop, per tant la recol·lecció és manual. També el triatge s'ha de fer a mà.
La iniciativa de recuperar el llegum està liderada per la Xarxa Tràmec del Consell Comarcal del Baix Empordà.
Comentaris (0)