El 6 de juny, en el marc de la tercera edició de la Fira Indilletres que es farà a la plaça del Castell de la Bisbal d'Empordà els dies 6 i 7 de juny, es lliurarà el segon Premi Llucieta Canyà de crítica literària. Conscients que en tot l’àmbit lingüístic dels Països Catalans costaria de trobar un guardó destinat a premiar una crítica sobre una obra publicada recentment, l’any passat l’Associació Indilletres va decidir convocar el Premi Llucieta Canyà de crítica literària. Enguany, es convoca per segona vegada. El jurat escollirà la crítica guanyadora entre les que s’hagin publicat a la premsa (tant en paper com en mitjans digitals) entre el juny del 2019 i l’abril del 2020. Cal entendre per crítica qualsevol text que faci referència a una obra o a un conjunt d’obres d’un autor.
Si bé el jurat està format per membres de l’associació Indilletres, tothom qui ho vulgui pot fer arribar propostes de crítiques literàries a través del correu electrònic ‘indilletres@gmail.com’. El premi està dotat en 500 euros. El guanyador de la primera edició va ser Pere Antoni Pons, escriptor, periodista i crític del suplement de llibres 'Ara Llegim' per la ressenya publicada al diari Ara el 3 de novembre de 2018 sobre l'obra de Joseph Conrad La línia de l'ombra, traduïda per Marta Bes Oliva i editada per L'Avenç.
Indilletres defensa que una bona crítica literària pot ajudar a millorar la feina dels autors i de les editorials, pot enfortir la literatura en català i pot donar eines tant als llibreters com als lectors i, per tant, pot contribuir a millorar l’ecosistema cultural. Tot i això, avui, la impossible professionalització dels crítics literaris, la manca d’espai a la premsa escrita i la proliferació de blocs personals poden fomentar l’amateurisme d’un gènere que, quan es practica en bones condicions, serveix per destriar entre la gran quantitat de llibres que s’editen.
L’acte de lliurament serà el 6 de juny a les a les 12’45 h a la Sala Capitular del Castell de la Bisbal. Tot seguit Ma Àngels Cabré farà una conferència sobre l’escriptora empordanesa, una de les autores de què parla al llibre El llarg viatge de les dones. Feminisme a Catalunya.
El Premi Llucieta Canyà de crítica literària vol retre homenatge a l’autora bisbalenca. Referent d’escriptores com Mercè Rodoreda, que la va entrevistar, Llucieta Canyà va ser una de les primeres autores a escriure sobre la situació de la dona, amb obres reconegudes com L’etern femení. Per a aquest 2020 està previst que en el Teatre Nacional de Catalunya es representi L’estudiant de Girona, segurament una de les millors obres de teatre que va escriure aquesta escriptora.
Comentaris (0)