Raül Martín Moreno
Els preparatius per Cap d’Any ja són aquí, i el raïm és el protagonista indiscutible per acomiadar el 2024 i donar la benvinguda al 2025. A supermercats i mercats, com el de Sant Feliu, l’ambient és frenètic amb gent que busca les millors opcions: raïm envasat, a granel, amb o sense pinyol. Aquesta tradició, originada a Alacant el 1909 per donar sortida a una gran collita, segueix marcant l’esperança d’un any ple de sort.
S’acosta Cap d'Any i és sinònim de reunir-se per sopar i a les dotze la de la nit menjar-se el raïm per acomiadar l'any i donar la benvolguda a un altre. Amics, família, coneguts es mengen dotze unitats de raïm per celebrar l’entrada de l'any nou. Però hi ha persones que ho celebren amb altres degustacions que la fruita com xocolates, xarrups, o bé altra classe de menjar. Generalment, els dies previs a Cap d'Any els supermercats i els mercats s'omplen de gom a gom per comprar el raïm. Hi ha establiments que preparen paquets de raïm amb 12 unitats, tot a punt per a quan siguin les 12 només calgui obrir l’envàs. El preu del raïm varia segons la parada o supermercat, i per això ens hem acostat al mercat de Sant Feliu per descobrir quin preu té el raïm, si la gent en compra molt i quin gust té a només hores de la celebració.
També hi ha persones que compren el manyoc de raïm per després separar-ho un a un i amb l’altre tema de debat que és si es menja amb pinyol a dins, o no. Descobrirem si la gent ha comprat ja el raïm i si és que sí, quina mena de raïm ha comprat.
El costum de menjar dotze grans de raïm a la nit de Cap d'Any, arrelat a molts països, es remunta al 1909 com una estratègia dels viticultors d'Alacant per donar sortida a un excés de collita. Avui, aquesta tradició uneix milions de persones amb l'esperança d'un nou any ple de prosperitat.
Comentaris (0)