Setanta productes de quaranta-sis empreses han estat escollits, d’entre gairebé 300 mostres per ser distingits de la tercera edició del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent per al període 2018-2019.
Durant els mesos de maig i juny els jurats van fer dotze tastos a cegues, de 292 mostres presentades, un per a cada família de productes que estableix el segell Girona Excel·lent: aigües minerals, anxoves, arrossos, begudes locals, cafès, conserves, embotits, foie-gras, galetes, làctics, oli d’oliva, vins i vins dolços.
D'entre els productes baixempordanesos distingits hi ha 3 varietats d'arròs del molí de Pals, la ginebra Nut, el suc de poma Mooma, el cafè torrat per espresso de Cafès Roura, el sofregit de gamba de Palamós i cranc del restaurant Mas dels Arcs i el recuit de Fonteta.
Aquest segell distingeix la qualitat agroalimentària gironina. La condició per aspirar a aquest reconeixement és acreditar que les empreses estiguin establertes de forma permanent a la demarcació i que tot el procés d’elaboració es faci a les comarques gironines. L’objectiu d’aquests segells és buscar l’excel·lència dels productes locals i donar-los suport, i posar en relleu la gran qualitat de la tradició i de la innovació del sector agroalimentari gironí.
En aquesta tercera edició hi ha hagut set subcategories que han quedat desertes. Es tracta de licors, cerveses negres, cafès torrats per a cafè de filtre i cafè de càpsules; pel que fa als embotits, llonganisses i botifarres negres; quant a les galetes, carquinyols; en làctics, els durs de cabra, els de cabra tous i àcids, i els tupins i blaus, i en la categoria de vi, l’escumós.
El lliurament dels segells Girona Excel·lent es farà el pròxim 17 de juliol en un acte al castell de Sant Gregori, que comptarà amb la presència de Joan Roca i d’alguns dels tastadors d’enguany. El Girona Excel·lent neix amb l’objectiu de donar suport a projectes que contribueixin a millorar les condicions econòmiques i la competitivitat de les petites empreses o agrupacions de productors dels 221 municipis de les comarques gironines. L’objectiu final és donar suport a projectes que ajuden a millorar les condicions econòmiques i la competitivitat de petites empreses o agrupacions de productors dels municipis de les comarques gironines, i fer-ho a partir de la base dels productes agroalimentaris. Un dels grans objectius és establir un espai de relació estable, fomentar activitats i promocions dels sectors adherits al segell i elaborar un mapa específic del sector agroalimentari del territori gironí. A partir de la identificació, la idea és donar un suport continuat a les empreses, perquè puguin millorar la qualitat, la col·laboració entre elles, la distribució i la difusió dels productes.
Els tastadors
Els tastadors són les persones encarregades d’avaluar, mitjançant els tasts a cegues, els productes escollits per lluir el segell Girona Excel·lent. El coneixement i l’experiència d’aquestes persones determinen la qualitat i el nivell dels productes. Cada tast ha estat format per un jurat de cinc membres especialistes de cada àmbit i de diferents sectors: cuiners o sommeliers d’establiments reconeguts en l’àmbit per a cada família de productes que estableix el Girona Excel·lent: professionals de l’hostaleria, tècnics i especialistes gastronòmics, periodistes gastronòmics, professionals del sector del comerç i dels serveis relacionats amb el sector agroalimentari o professors d’escoles d’hostaleria.
Els espais de tast
Enguany els tasts han tingut lloc en diferents espais de les comarques gironines. En concret a Domus Sent Sovi, d’Hostalric; a l’IRTA, a Monells; al FOODLAB, a Riudellots de la Selva; a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, i a l’Aula Gastronòmica de l’Empordà, a Vall-llobrega. Girona Excel·lent ha pogut comptar amb aquests espais gastronòmics, els responsables dels quals han mostrat una gran col·laboració i implicació en tot el procés de decisió en els segells de l’edició 2018-2019. Tots aquests espais són equipaments de gran nivell i realitzen una gran tasca en la promoció, formació i professionalització del sector de la gastronomia de les nostres comarques.
El premi
El segell Girona Excel·lent no té dotació econòmica. Les empreses responsables dels productes seleccionats en aquesta convocatòria podran beneficiar-se del programa Girona Excel·lent durant 24 mesos. Aquest programa inclou els serveis següents: en primer lloc, la utilització de la marca Girona Excel·lent - Segell de Qualitat Agroalimentària a tots els suports gràfics i comercials dels productes seleccionats. En segon lloc, un programa de promoció i difusió generals: aparició als materials divulgatius, campanyes de comunicació i publicitat, campanyes de comunicació en línia (web i xarxes socials), participació a fires i a esdeveniments especialitzats, promocions i reportatges a mitjans de comunicació, entre altres serveis. En tercer lloc, serveis a l’empresa pel que fa a accions de promoció comercial al mercat nacional i internacional, formació específica en la iniciació a l’exportació, servei d’assessorament empresarial i treball en xarxa empresarial, entre d’altres.
Comentaris (0)