Raül Martín Moreno
Durant aquest mes d'octubre el municipi de Forallac ha recuperat diversos oficis antics com la Cuita de pega o bé la Carbonera. Des de fa ja trenta anys, la Carbonera s'ha consolidat com un esdeveniment de la zona que consisteix a extreure carbó vegetal després de gairebé dues setmanes de cocció. En diferents trams de la Carbonera, Sant Climent de Peralta s'ha convertit en un atractiu pels visitants.
La trentena edició de la Carbonera ha posat punt final després de dues setmanes d'encesa i cocció a Sant Climent de Peralta. La jornada ha consistit en la desempilada de la Carbonera. Aquest últim pas per obtenir el carbó vegetal ha consistit a treure tot el carbó de la terra apilada. La conseqüència ha estat que han sortit una pila de llenya amb la finalitat de formar una carbonera més petita per acabar de carbonar-ho tot.
Des que els veïns i voluntaris de la Carbonera van empliar els troncs i fer l'encesa han passat gairebé tres setmanes per aconseguir el resultat del carbó. Un ofici que es feia antigament i any rere any continuen fent amb l'objectiu que no es perdi i ensenyar a les noves generacions com és tot el procés de la carbonera.
A més, en aquest últim pas, diversos instituts de la zona amb almenys un centenar de joves han pogut presenciar tot el procés final, amb xerrades guiades, una barbacoa que han organitzat els alumnes i passant tot el matí veient i aprenent aquest ofici que ja porta trenta edicions des que es va recuperar.
Antigament, el producte final l'utilitzaven com a font d'energia com per exemple a les cuines. Amb aquest últim procés s'ha finalitzat la trentena edició de la Carbonera amb un gran èxit d'assistència entre tots els dies que s'ha dut a terme.
Comentaris (0)