Nova edició de la Festa de Pasqüetes de Castell d’Aro, el cap de setmana 7 i 8 d’abril, que manté viva la tradició d’anar a cercar el millor pi del bosc i fer-ne una plantada pública a plaça i celebrar-ho amb una gran festa a l’entorn del primer diumenge després de la Pasqua Florida (i per això anomenada Pasqüetes). Anys enllà se celebrava a tots els pobles de la Vall d’Aro per commemorar l’adveniment de la primavera -i per tant, una època d’abundor-, s’ha anat perdent progressivament. Avui només es conserva a Castell d’Aro i també a Cornellà del Terri (El Pla de l’Estany).
La festa s’inicia dissabte 7 d’abril amb la festa del pi amb una cercavila des de la Plaça Poeta Sitjar (16.30 h) a la recerca de l’arbre escollit (allà s’hi farà una berenada popular), tallat amb destral -al mateix lloc se’n planta un- i traslladat, de nou, a la plaça (18 h) on s’hi fa la plantada. Simultàniament (17 h) a la mateixa plaça hi actuaran els Trabucaires de Cardedeu. Al vespre, l’activitat es concentra a la Sala Polivalent amb una nova edició dels tastets de cuina (21 h) i ball popular amb l’Orquestra Montecarlo (23.30 h).
L’endemà, diumenge 8 d’abril, hi ha missa solemne a l’Església de Santa Maria (12 h); i a la tarda a la Plaça Poeta Sitjar animació infantil amb David El Mag (17 h), sardanes amb la Cobla Ciutat Baix Empordà (18 h) i botifarrada popular de fi de festa (18.30 h). El mateix dia, també se celebra a Castell d’Aro la segona cursa de l’Open Territorial Girona BTT-XCO 2018.
La primera data documentada d’aquesta celebració -que avui només es conserva a Castell d’Aro i a Cornellà del Terri- és l’edat mitjana. El pi escollit és tallat i repelat de brancatge, deixant només el plomall del cim, i s’introdueix al poble a braços o amb carro, i esdevé símbol de fertilitat i llibertat; i antigament s’aprofitava l’avinentesa de la festa per fer broma i plantar el pi davant l’església o de casa d’algun particular.
Comentaris (0)