Aquest passat dissabte 14 de setembre, una comitiva de representants de l’Ajuntament de la Bisbal d'Empordà i de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal d’Empordà es va desplaçar fins a la ciutat francesa de Lió per visitar la fira Les Tupiniers du vieux Lyon -una de les més importants de França- i reunir-se amb representants de l’Association Vieux Lyon com a organitzadors de la fira. El desplaçament s’ha fet en el marc del projecte europeu COOP’ART de foment de l’artesania, del qual la Bisbal d’Empordà n’és un dels catorze socis i que té l’objectiu de promocionar i posar en valor els recursos locals com els saber-fer artesanals identitaris del territori de les regions europees que en formen part.
A les diverses reunions preparatòries de la candidatura de la Bisbal d’Empordà al projecte COOP’ART de POCTEFA es va acordar incloure un estudi que permetés establir un nou model de fira de ceràmica per a la ciutat, que començaria el 2020 i que pogués tenir continuïtat. Aquest estudi, que es va presentar el passat mes de gener a la Bisbal en el marc de la primera trobada dels socis del projecte, va recollir un conjunt de bones pràctiques en esdeveniments firals de ceràmica a nivell europeu que podien ser replicables al municipi. El projecte també inclou la realització d’una visita tècnica de
prospecció a dos d’aquests esdeveniments firals o culturals identificats en l’estudi: en aquesta línia el juny passat ja es va fer una visita a la fira de ceràmica de Montelupo Fiorentino.
Les Tupiniers du vieux Lyon
Des del 1986, es celebra cada any el mercat de Tupiniers du Vieux Lyon, concretament el segon cap de setmana de setembre. Reuneix al voltant de 140 ceramistes a la plaça Saint-Jean i pels carrers del barri històric de la ciutat. Es tracta d’un esdeveniment cultural i comercial, reconegut com un dels més importants anualment de França i Europa, amb més de 40.000 visitants el cap de setmana. El mercat és un aparador de molts ceramistes de la regió, però també dóna la benvinguda a més de la meitat dels expositors, professionals de tota França i de diferents països europeus.
COOP’ART: un projecte per fomentar l’artesania
COOP’ART (EFA219/16) és un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos per a fomentar una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania en el marc del programa europeu POCTEFA (programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra) de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre aquests tres països, i en el qual es cofinancen econòmicament projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d'ambdós costats dels Pirineus.
Els socis del projecte COOP'ART són catorze, set de francesos: Chambre régionale des métiers et de l'artisanat Occitanie (cap de fila), i les associacions des Chambres de métiers des Pyrenées, de l'Ariège, de la Haute Garonne, de Hautes Pyrennées, de Pyrenées Orientales, i l'Ajuntament de Martres-Tolosane; i set de catalans: la Diputació de Barcelona, Terracotta Museu, Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, l'associació lleidatana Obrador Xisqueta, l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el Consell Comarcal de la Selva, i
la consultora Activa Prospect.
Pel que fa a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, entre altres accions, a través del projecte COOP’ART es poden finançar part de les obres dels exteriors del Terracotta Museu que acollirà aquesta nova proposta d’esdeveniment a la Bisbal de cares al 2020 i dissenyar un estand de presentació de la marca Ceràmica de la Bisbal per assistir a fires nacionals i internacionals. A la Bisbal, el projecte compta amb el suport de l’Associació de
Ceramistes i de l’Escola de Ceràmica.
El projecte ha sigut cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014- 2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.
Comentaris (0)