Júlia Moner
El Palau Solterra de Torroella de Montgrí acull una exposició que s’endinsa en l’univers del fotògraf Leopold Samsó, amb un centenar de fotografies del seu arxiu.
La mostra, titulada “Tan lluny, tan a prop”, presenta fotografies, majoritàriament inèdites, que van ser fetes durant els anys 80, d’artistes i figures destacades del món de l’art i la cultura, com Salvador Dalí, Antonio López, Jaume Plensa o Rafael Tous.
Samsó sempre ha tingut una gran passió per la fotografia. Amb tan sols 18 anys va entrar a l’estudi del fotògraf Enric Gras i va aprendre a treballar amb càmeres de gran format. I a partir d’aquí va aconseguir retratar alguns dels personatges més emblemàtics de l’àmbit artístic i cultural, amb l’objectiu de poder-los conèixer amb naturalitat.
L’artista i fotògraf va tenir una llarga carrera publicitària. Però amb l’exposició “Tan lluny, tan a prop” posa el focus en la seva obra personal. Per això, dels arxius se n’agafen les 4 parts més importants.
La primera i més nombrosa és la dels retrats de persones de la cultura i de l’art, que segons Pilar Parserisses, tenia un objectiu primordial.
El segon apartat es dedica a la Barcelona “Canalla”, perquè fa referència a aquelles manifestacions espontànies de gent al carrer dels anys 70. Als personatges estrafolaris que prenien la via pública com el seu espai de manifestació i expressió.
El tercer veu a l’artista com a etnògraf, perquè recull fotografies dels viatges per Haití, Equador o Marroc i mostra com és la vida en aquests països i quins són els seus rituals.
I l’últim apartat són 2 portafolis, que mostren imatges que va captar a Andalusia, Portugal i Islàndia prenent la natura com a protagonista i buscant un equilibri entre la llum i la intensitat de l’ombra.
Comentaris (0)