INTERVENEN: Guillem Pajares, president dels Amics de l'Àliga / Jan Grau, expert en cultura popular / Xavier Cordomí, director de la Casa dels Entremesos
L'Àliga de la Bisbal d'Empordà celebra 400 anys aquest 15 d'abril i és una de les peces més antigues del bestiari català. Per tot això al llarg d'aquest 2019 se celebren un parell d'esdeveniments especials com a commemoració de la fita.
Els actes es van presentar aquest divendres en una conferència sobre l'Àliga de la Bisbal. El mateix 15 d'abril, com a aniversari, es convidaran els gegants i el drac de la ciutat a ballar davant l'Ajuntament. La data gran, però serà passat l'estiu: el 28 de setembre àligues destacades d'arreu del territori es donaran cita a la Bisbal, on hi haurà un passacarrers i un ball exclusiu pels 400 anys que es farà de forma excepcional només aquell dia.
Quant a l'Àliga de la Bisbal, durant la conferència es va posar en dubte l'any de datació. L'única certesa és que la primera documentació que en parla té aquests 400 anys. Els experts demanen que es faci una recerca ben feta. Caldria, per exemple, dur-la al Centre de restauració de béns mobles de Catalunya i treure les capes de pintura pertinents per arribar a les més antigues. Podria ser que, fins i tot, l'actual no fos l'original. Sigui com sigui, el que asseguren és que la Bisbal té una joia i que ha de fer el màxim nombre d'esforços possible per mantenir-la en bon estat.
Les àligues són uns elements molt protocolaris que només poden sortir en dates assenyalades. De fet, durant el darrer any a la Bisbal es va redactar un protocol per la seva. Estan vinculats a motius religiosos i solemnes.
L’Àliga de la Bisbal està formada per una estructura de fusta i arpilleria revestida de petites peces de pell a manera de plomes dentades i daurades. És l'element del bestiari festiu que simbolitza el poder i que amb la seva presència honora als hostes.
Comentaris (0)