"S'ha de reduir el consum de carn vermella i potenciar la ingesta de llegums"

Palamós

Data: 17/01/2023

Després de les vacances de Nadal toca tornar a la rutina, no només laboral, sinó també alimentaria. Per això, l'equip de nutricionistes dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà ens ofereixen unes pinzellades sobre la dieta mediterrània, un cop ja han finalitzat els àpats festius. 

Les trobades nadalenques, característiques per albergar menjars copiosos i llaminers, han finalitzat i ara, són molts els ciutadans que repassen la seva llista de propòsits d'any nou. Per reprendre o començar a adquirir uns bons hàbits després de les festes, les dues nutricionistes dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà posen l'accent en l'alimentació saludable.
 

Hem de fomentar petits canvis, com serien la ingesta d'hidrats integrals, fruites i verdures, a més, de potenciar la proteïna i, sempre que sigui possible, utilitzar oli d'oliva per amanir i cuinar. Tampoc hem d'oblidar l'aigua com a beguda majoritària. - Olga Brunner, dietista i nutricionista ABS Palamós i Palafrugell

Les professionals suggereixen reduir el consum d'ultraprocessats i fomentar la dieta mediterrània, amb cinc racions diàries de fruites i verdures. Recomanen menjar peix dos o tres cops per setmana i, sobretot, blau com la sardina o el seitó. En canvi, aconsellen rebaixar la ingesta de carn vermella, mentre que la carn blanca es podria presentar setmanalment dues o tres vegades. Ho descriuen com a dieta sostenible, i apunten la necessitat d'incrementar els plats amb llegums.
 

S'ha de reduir el consum de carn, sobretot vermella, i potenciar els llegums, que recomanem consumir-ne 3 o 4 cops per setmana. - Olga Brunner, dietista i nutricionista ABS Palamós i Palafrugell

Un dels eterns debats en el món de la nutrició es focalitza en el consum d'ous. Amb el pas del temps, el criteri ha anat canviant i ara, es marca el límit setmanal en 4 peces.
 

El criteri ha canviat i, segons els darrers estudis científics, podem consumir ous entre 3 i 4 cops per setmana. A la mainada petita, en canvi, s'ha d'optar per només 1 ració. - Olga Brunner, dietista i nutricionista ABS Palamós i Palafrugell

Des del maig de l'any passat, els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà compten amb dues nutricionistes en plantilla. Periòdicament, realitzen sessions grupals i xerrades per a diferents sectors de la població. Entre els més joves, alerten de l'augment dels trastorns de la conducta alimentària i, en aquest sentit, informen dels perills de les xarxes socials i de les conductes obsessives.
 

Arran de la pandèmia i la popularitat de les xarxes socials, els trastorns de la conducta alimentària han augmentat. Estem intentant que la gent mengi saludable, però sense caure en extremismes i obsessions. Hem de tenir una visió crítica sobre quina informació a les xarxes és de fiar i quina no. - Olga Brunner, dietista i nutricionista ABS Palamós i Palafrugell

També, fomenten els bons hàbits alimentaris des de l'embaràs, a través de sessions grupals, i emprenen un seguiment a les persones amb sobrepès, obesitat o diabetis. Les trobades sobre nutrició a la comarca es complementen amb la recomanació d'executar activitat física.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Societat