Propostes dels principals sindicats amb motiu de les eleccions agràries

Baix Empordà

Data: 24/03/2021

El 25 i 26 de març es celebren les eleccions agràries, que marcaran el camí de la pagesia en els pròxims 5 anys. A causa de la pandèmia, els comicis es realitzaran per primer cop a Catalunya mitjançant el vot electrònic i al llarg de dos dies consecutius. Entre els candidats, Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya són els sindicats majoritaris. Tot i presentar divergències en els seus respectius programes electorals, també tenen diversos punts d'acord.

Unió de Pagesos fou l'anterior guanyador
Per una banda, Unió de Pagesos amb el 56,7% dels vots i el 67,3% de la representativitat, el sindicat fou l'opció més repetida a les butlletes dels comicis de l'any 2016. Per tal de mantenir el lideratge, l'organització ha presentat un programa electoral centrat a reivindicar l'essencialitat de l'agricultura. "És la base de tota activitat, per tant els preus han de ser justos", ressalta el portaveu d'Unió de Pagesos al Baix Empordà, Martí Cusó.

Reconeixement de l'agricultor actiu
Paral·lelament, insisteixen en el reconeixement de la figura de l'agricultor actiu dins la Política Agrària Comuna (PAC), una simplificació dels tràmits burocràtics i en la necessitat urgent del relleu generacional: "Hi posem moltes hores, és una mera de viure. Si no hi ha un canvi, i no ens podem guanyar bé la vida, els joves preferiran fer una altra feina sense tants maldecaps".

Deixar d'especular amb els terrenys agrícoles
Unió de Pagesos reclama una gestió eficient de la fauna salvatge, així com deixar d'especular amb els terrenys agrícoles. Actualment, una de les preocupacions sobre la taula gira entorn de la instal·lació de plaques solars en sòls agraris. Així, assenyalen que "la solució demana posar els parcs solars sobre els teulats de les naus industrials". 

JARC és el segon sindicat pel que fa a representació
D'altra banda, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya es troben en la disputa per passar a ser l'organització majoritària entre la pagesia. Ells també reconeixen la problemàtica de la instal·lació de plaques solars en camps de correu, però van més enllà i assenyalen que les promotores volen fer un gran negoci en nom de les renovables.

Necessitat d'un relleu generacional
El segon sindicat més votat en les passades eleccions vol incentivar la incorporació de joves i dones a l'activitat agrària, ja que, segons afirmen, la població rural es troba envellida. A més, remarquen la necessitat que la nova política agrària (PAC) prioritzi l'agricultor actiu i impedeixi la pèrdua d'explotacions. "Si les terres de conrreu les declara un jubilitat, aquestes no entren al mercat i és un problema. Per altra banda, els productors de cereals, de la vinya, l'horta, la fruita i el porcí també l'haurien de cobrar", assenyala Joaquim Sunyer, representant de les JARC a les comarques de girona. 

Problemes amb l'augment de la fauna salvatge
Entre les propostes del seu programa electoral, demanen una solució al Departament per no deixar en mans exclusivament dels caçadors el problema amb la fauna salvatge, així com l'ACA es faci càrrec de la neteja i desbrossament de totes les lleres dels rius, perquè no es tornin a repetir les conseqüències del Glòria. Finalment, destaquen la valorització dels productes agraris, una cadena de producció rendible i sostenible i unes pensions dignes.

Els resultats dels comicis es coneixeran un cop es comptabilitzin tots els vots electrònics emesos entre aquest dijous i divendres. Les passades eleccions del 2016 van aplegar una participació del 53,9%. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política