Els usuaris d'autocaravanes i furgonetes d'estil camper han crescut durant l'última dècada. A més, amb l'arribada de la pandèmia la tendència de viatjar sobre les quatre rodes s'ha consolidat com un sector d'especial rellevància dins el turisme local. Ho anuncia un estudi de la Universitat de Girona sobre els usuaris d'aquests vehicles que han arribat a la nostra província durant els passats mesos de juliol i agost.
La investigació portada a terme per Marc Grijalvo, Lluís Mundet i Jaume Marín ha detectat que les autocaravanes continuen sent l'opció preferida. En concret, aquestes representen el 80% dels vehicles, davant el 20% de les furgonetes camper.
Enguany els lloguers d'aquests automòbils s'han disparat, encara que continua prevalent la compra amb un 98% dels casos. De fet, aquesta és una tendència que s'ha incrementat en els últims anys i és que les xifres parlen per si soles, ja que la meitat dels propietaris han comprat les seves caravanes o furgonetes en els últims cinc anys.
Segons dicta l'estudi, el perfil de turista presenta una mitjana de 46 anys i tot i que el seu mercat se sol associar als països de l'Europa central, la realitat de la Covid-19 ha portat la seva audiència al nostre país.
Davant els prejudicis, els tres investigadors han constatat que la meitat dels seus usuaris tenen estudis universitaris i només un 0,7% d'ells es troba en situació d'atur. Cal recordar que una furgoneta pot arribar a costar 50.000 euros i una autocaravana escala fins als 70.000.
Els viatgers que majoritàriament opten per aquesta opció són famílies, seguit de lluny per les parelles. El seu objectiu principal, segons les respostes de 406 turistes de la mostra, és relaxar-se, a més de tenir contacte amb la natura i estar amb família.
Pel que fa a la despesa, els turistes d'autocaravanes i furgonetes es deixen de mitjana 54 euros diaris. Xifra que si excloem el cost de les pernoctacions, representa una despesa superior davant d'altres formes de viatjar.
A causa de la pandèmia, els turistes han modificat els seus llocs de destí i enguany, han optat per la mobilitat de proximitat. En concret, solen realitzar de mitjana uns 5 viatges l'any, fet que indica una forta desestacionalització dels seus desplaçaments.
Amb tot, la vida en autocaravana i camper va en augment, una tendència que ha vingut per quedar-se i és que un 99,3% dels seus usuaris continuaria apostant per aquest tipus de turisme encara que desaparegués la pandèmia.
Comentaris (0)