INTERVÉ: Toni Strubell, autor de la novel·la.
Sala plena de gom a gom amb uns assistents que no renuncien a llegir les primeres línies de "Caimó", la primera novel·la històrica del filòleg Toni Strubell. Entre les seves pàgines, el lector descobrirà la figura del líder del republicanisme federal gironí, que va esdevenir alcalde de Sant Feliu de Guíxols i diputat a les Corts durant el Sexenni Democràtic.
Revolucionari de soca-arrel, Pere Caimó va migrar a Puerto Rico quan només era un infant. No serà 28 anys després que va tornar a Sant Feliu de Guíxols per abanderar els principals moviments socials. Sota el paraigua del republicanisme, va fer construir una muralla al municipi per defensar-se dels atacs carlins. També va protagonitzar el Foc de la Bisbal (1869), la revolta federalista contra les tropes del governador militar a Girona.
Després d'un intens treball d'investigació, Strubell descriu Caimó com "el gran revolucionari del segle XIX". No obstant això, encara planeja sobre la figura del polític una desmemòria, que també se li aplica a Isabel Vila. La primera sindicalista catalana va compartir episodis socials amb el ganxó, i per aquest motiu, protagonista un paper a la novel·la.
"Caimó" de Toni Strubell es va presentar, aquest dimecres, al Nou Casino la Constància de Sant Feliu de Guíxols. El pròleg de l'obra fou escrit a una cel·la de Puig de les Basses per Dolors Bassa, qui equipara la lluita republicana actual als moviments socials de l'època.
Comentaris (0)