Els divuit ports esportius que hi ha a la Costa Brava han anunciat que invertiran més de 10 milions d'euros per a la transició energètica al llarg dels propers set anys. La intenció és que cada port aposti per una transformació verda dels seus equipaments a partir de la instal·lació de plaques solars o depuracions d'aigües específiques.
Els 18 ports esportius de la Costa Brava fa temps que treballen de manera coordinada per aconseguir la sostenibilitat ambiental i la descarbonització desitjada. La idea és arribar a un 50% d'autosuficiència energètica l'any 2030, i per a dur a terme aquesta transició, els gestors han anunciat que invertiran més de 10 milions d'euros al llarg dels pròxims 7 anys.
De moment, cada port s'ha compromès a invertir 500.000 euros per a la transformació verda dels seus equipaments, tot i que el cost va en proporció de la mida del port i el nombre d'amarraments per a fer una mitja ponderada. Així, mentre que els més grans poden arribar a destinar un milió d'euros, els més petits probablement podran invertir entre 200.000 i 300.000 euros.
Segons l'Agència Catalana de Notícies, els ports volen apostar per la pila d'hidrogen més que pels combustibles fòssils, ja que veuen que aquest model substituirà els motors de combustió interna que hi ha actualment, tant pel que fa al transport de mercaderies com de les embarcacions de lleure, que funcionen amb benzina o gasoil. Així i tot, els ports esportius també són conscients de l'elevat preu que suposa comprar un vaixell elèctric, que duplica el d'una embarcació amb combustió interna.
Tot i que l'allargada de l'estació estiuenca a causa del canvi climàtic suposa més temps de navegació per als ports gironins, també són conscients que han d'adaptar-se als nous canvis que vindran, i per aquest motiu, han estat pioners en dur a terme accions com elevar les cotes de coordinació dels molls, la depuració d'aigües específiques o utilitzar plaques solars per l'autoconsum.
Comentaris (0)