Aquest 2022 ha estat marcat pel conflicte bèl·lic a Ucraïna. Des del moment de l'esclat de la guerra la comarca del Baix Empordà es va bolcar de ple, en un primer moment enviant furgonetes i camions plens de menjar i de roba i, al llarg dels dies, en acollir a persones que en fugien.
Més enllà de la solidaritat, però, la guerra ha comportat un impacte econòmic molt negatiu fruit de l'augment de preus generalitzats de la llum, el gas, la benzina o els productes.
Una altra notícia que va colpejar amb força la comarca va ser el clau meteorològica, i va arribar a finals del mes d'agost a La Bisbal d'Empordà, quan una forta pedregada de menys de deu minuts va destrossar la ciutat sencera i va provocar la mort d'una nena de vint mesos. Pel que fa als danys materials, avui dia encara hi ha cotxes i teulades per reparar. Les pedres caigudes del cel van superar els 10 centímetres de diàmetre, sent aquesta la dimensió més gran registrada de les dues últimes dècades, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.
Encara a La Bisbal, el 9 d'octubre la ciutat es llevava amb la notícia que Albert Solà, qui defensava ser fill de Joan Carles l i conegut com 'El Monarca de La Bisbal', havia mort la nit anterior de manera sobtada en un bar. El seu traspàs va arribar just una setmana abans de la nit en la qual Solà havia de participar en un programa de T5 per parlar de la seva història, fet que va generar molta desconfiança, sospites, dubtes i rumors sobre la seva mort. A això se li va sumar el fet que la càmera de vigilància del bar, que enfocava la zona de l'establiment on Solà va morir, fos canviada de posició 50 minuts abans del succés i tornada a posar a lloc un cop els professionals sanitaris van marxar del lloc dels fets. Tanmateix, l'autòpsia va revelar que Albert Solà va morir a causa d'un infart agut de miocardi.
Una altra notícia destacada d'enguany passa per un municipi situat a pocs quilòmetres de La Bisbal. Concretament, a Cruïlles, on aquest mes de desembre la Generalitat ha començat a buidar de l'abocador de Vacamorta, fet que el veïnat portava reclamant durant més de vint anys, amb nombroses sentències judicials entremig. Actualment, s'està realitzant la primera fase dels treballs, que preveu la retirada de 20.000 tones de deixalles en un termini màxim d'1 any.
Pel que fa als incendis, se n'han produït diversos a la comarca, especialment durant els mesos d'estius, tot i que, per sort, cap tan intens com el de l'estiu anterior. El de major impacte va ser el que es va declarar entre Castell d'Aro i Santa Cristina d'Aro el 2 de juliol, que va afectar 71,3 hectàrees de vegetació i va obligar a desallotjar de les seves residències als veïns i veïnes.
D'altra banda, SOS Costa Brava enguany ha continuat en peu de guerra per aturar diversos projectes de construcció, com és el cas de la Pedrera de s'Antiga, els Jardins de Sa Riera Living i el Puig Montcal de Begur, l'ampliació de la marina del Port d'Aro, el projecte d'edificació de la zona d'Aigua Xelida de Palafrugell o les obres a Punta Brava de Sant Feliu de Guíxols. Durant l'estiu també van denunciar un greu impacte ambiental per la col·locació de morts de formigó sobre la posidònia de la Cala Aiguablava de Begur. Altres entitats ecologistes també continuen en lluita, com Salvem la Pineda d'en Gori, a Palamós.
En clau positiva, Platja d'Aro ha estat de sort aquest desembre. Ha estat un dels municipis d'Espanya on ha caigut part del premi de la Grossa de Nadal, un total d'1,2 milions. En concret, a l'administració situada al bar Ton a l'avinguda del Cavall Bernat, on van vendre tres dècims de 400.000 euros cadascun.
Comentaris (0)