Intervé: Josep Pascual, observador meteorològic
Dels més de 300 punts en què es recullen dades meteorològiques cada dia, prop d'un 43% pertanyen a la Xarxa d'observadors Meteorològics, que es va crear ara fa una dècada. Actualment, aquesta disposa de 128 observadors i 129 vigilants repartits per tot el territori que recopilen i comparteixen dades sobre precipitacions, gruixos de neu, temperatura màxima i mínima o humitat.
Un d'aquests col·laboradors és l'estartidenc Josep Pascual, que porta quaranta anys observant el temps i gràcies a l'anomenada XOM ha vist com en els últims deu anys s'ha simplificat tant el procés de publicació de les dades com l'accés global a la informació.
Per Pascual, una de les principals innovacions que ha desenvolupat la XOM darrerament és la creació d'una aplicació per dispositius mòbils que permet recollir dades d'arreu.
La tasca dels observadors és essencial per la caracterització diària del temps, fer mapes i conèixer la meteorologia del país i els efectes del canvi climàtic.
En 10 anys s'han pogut obtenir més de 5 milions de registres i més de 25.000 avisos de fenòmens. També gràcies a la XOM s'han pogut recuperar sèries històriques desconegudes, ja que abans que existís la xarxa molts observadors feia anys que recollien dades acumulant alguns fins a 50 anys de registres.
Comentaris (0)