El
8M diferents col·lectius del
moviment feminista, sindicats i associacions han convocat una jornada de protesta per denunciar que hi ha un sistema polític, social i econòmic patriarcal que afecta negativament la metitat de la població pel simple fet de ser dones.
La meitat de les dones ha patit violènci masclista
La meitat de les dones catalanes ha patit
violència masclista (Enquesta Violència Masclista 2016) algun cop a la seva vida, que pot anar des de fets no punibles com un comentari ofensiu sobre el cos a delictes penals com una violació, passant per floretes no demanades, tocaments no desitjats o assetjament per posar alguns exemples. Si concretem el focus i el posem en l'oci nocturn quasi el 100% de les dones l'ha patit (Informe Noctàmbuls 2016).
A nivell laboral, el 70% dels llocs de gerència i direcció d'empreses són ocupats per homes i la taxa d'atur de les dones (13%) és dos punts superiors a la dels homes (11%) (Idescat 2017). A més les dones segueixen cobrant de mitjana menys malgrat tenir la mateixa qualificació laboral que les homes. Entre un un 10 i un 26% segons el sector (Idescat 2017).
La pobresa té nom de dona
La pobresa també té nom de dona. El taxa de dones en risc de pobresa és del 21 %, dos punts per sobre la dels homes (Idescat 2017) i les prestacions d'atur i jubilació són de mitjana uns 500 i 50 euros més baixes per les dones respectivament (Sentit Crític 2017 amb dades del Govern Espanyol)
I tot plegat adobat amb una falta de referents femienins. Només el 20% de les persones que participen en tertúlies són dones, i en espais mediàtics no hi solen sortir ni científiques, ni empresàries ni futbolistes per posar tres exemples.
I els casos més extrems: 1.560 dones han estat assassinades per violència masclista en els últims 14 anys a l'Estat Espanyol.
La vaga general i les mobilitzacions
El
8M tindrà diferents àmbits de protesta. Diversos sindicats i col·lectius han cridat a una
vaga general de 24H, d'altres a una aturada laboral de 2 hores i d'altres a participar en les mobilitzacions que hi haurà, per exemple una manifestació
Palamós i
Sant Feliu de Guíxols a les 12:30 o a
Girona a les 19.00.
Pel que fa a la vaga, qualsevol treballadora pot exercir el seu dret, sense necessitat de comunicar-ho prèviament a l'empresa ni ser sancionada o acomiadada per això. A més, la companyia no pot substituir el personal que secunda la protesta.
Els col·lectius feministes proposen una protesta en dos àmbits. Una vaga laboral a l'ús, i també una vaga domèstica i de cures. I és que les dones dediquen el doble a les tasques de la llar (28 hores per 14 dels homes)
Com poden col·laborar els homes
Els col·lectius feministes estaran contents! No rebutgen la presència dels homes als diferents actes del 8M, és més, els encoratgen a fer-ho. Això sí, demanen que tinguin en compte que aquest és un dia on el protagonisme l'han de tenir les dones. Per això demanen als homes compromesos amb les reivindicacions de la protesta que acompanyin, recolzin però no ho facin des d'una posició protagonista. Exemples? Oferir-se a cobrir els serveis mínims si l'empresa en requereix, fer les tasques de la llar o cuidar les criatures per facilitar que les dones es puguin mobilitzar.
Notícies relacionades
La Vall d'Aro hi torna amb la Caminada per la Igualtat (06-03-2019)
Palafrugell realitza tallers sobre igualtat i masclisme per adolescents (06-03-2019)
Crida a paralitzar la societat durant la vaga general feminista del 8 de març (05-03-2019)
Comentaris (0)