Aquesta és segurament una de les imatges que més cal celebrar de tot l’any cultural al Baix Empordà. Després d’un any i mig sense cinema, un històric com l’Arinco de Palamós reobria portes el mes d’abril amb centenars de persones fent cua per entrar, demostrant aquesta sala havia deixat un buit que calia omplir i que malgrat els temps difícils que corren, hi ha marge per reinventar-se i reconnectar amb el públic.
La lluita del petit negoci per sobreviure
Una història amb final feliç similar a la de la llibreria de referència a Palafrugell, la Mediterrània-Espai Fòrum, que després d’anunciar el seu tancament el passat setembre, reobrirà el 2020 amb el nom de Vitel·la-Espai Fòrum com al nou projecte de la llibretera escalenca Gemma Garcia.
No va fer la mateixa sort la històrica llibreria La Gavina de Palamós, que el 31 d’agost va abaixar definitivament la persiana després de 42 anys per la impossibilitat de mantenir un petit negoci assetjat per grans monstres com la venda online o la pirateria.
Els festivals d'estiu segueixen en auge
Si parlem de cultura al Baix Empordà, la música és possiblement la protagonista, almenys durant l’època d’estiu. Els grans festivals són els fills guapos en l’apartat musical dins i sobretot fora de la comarca i un any més toca parlar de xifres de rècord.
Cap Roig 2019 va superar els 43.400 espectadors i arriba al 86,7% d'ocupació. Pels jardins de Calella de Palafrugell hi van passar pesos pesants com Sting, Diana Krall, Luís Fonsi, Jamie Cullum, artistes nacionals com Álvaro Soler, David Bisbal, Aitana o Ramon Mirabet i fins i tot talents km0 com el de la palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz.
L’altre gran festival de referència, el de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, tampoc ha tocat sostre i ha signat aquest 2019 la millor edició de la seva història amb més de 42.000 espectadors. Aquest any, ha abaixat el teló amb un palmarès de luxe que conté grans noms com Patty Smith, Joan Baez, Manolo Garcia, Marea, Manuel Carrasco, Amaia o Melendi. Fem un parèntesi musical per no deixar-nos el Singlot Festival d’Andreu Buenafuente, que ja fa dues edicions que es va separar amb èxit del paraigües Porta Ferrada i ha deixat una empremta d’èxits i sold-outs a la ciutat i una plaça Pepe Rubianes inclosa.
En una altra lliga, però igualment en forma, destaca el Festival Ítaca. El certamen que reclama cultura low-cost i per tothom, ha aplegat enguany més de 18.000 espectadors i ha tingut una ocupació mitjana del 94%. El seu esdeveniment estrella ha estat un any més el multitudinari cap de setmana d’Ítaca Sant Joan amb un cartell de luxe que incloïa Catarres, Oques Grasses, Lildami, Roba Estesa o Doctor Prats, però el festival ha comptat també amb altres vetllades pel record amb els concerts de Judit Nedderman, Albert Pla o Diego el Cigala.
La música d’estiu al Baix Empordà ha sonat també al prestigiós Festival de Música de Torroella de Montgrí amb 12.000 espectadors fidels a la clàssica, a les incombustibles Nits de Jazz de Platja d’Aro que creuen en la música gratuïta i de qualitat, a un festival “Amb so de cobla” de Palamós més trencador que mai o a una cita fidel de cada estiu com el festival de Música de Begur, que enguany ha posat l’accent en el mil·lenari del castell.
Clara Peya, premi nacional de cultura
No podem passar pàgina de la música, sense parlar de tot un premi nacional de cultura. La pianista, cantant i compositora palafrugellenca Clara Peya va rebre el més alt reconeixement cultural de la Generalitat de Catalunya per la seva excel·lència i compromís en un any 2019 molt dolç per la baixempordanesa, on també ha recollit el premi al millor disc de l’any per la crítica als premis Enderrock gràcies al seu vuitè treball titulat 'Estómac’.
Els "markets" d'estiu, de moda
L’estiu ja no és el mateix sense festivals com el White Summer de Pals o la Santa, de Santa Cristina d’Aro. El certamen palsenc ha crescut aquest any en un 20% d’espectadors amb una aposta renovada per les nits musicals, que l’han portat a organitzar concerts multitudinaris com l’inaugural amb La Casa Azul o el de Zahara, que va tancar el festival.
La Santa, lluny de quedar-se enrere, ha rebentat tots els rècords i aquest estiu ha duplicat l’assistència al festival reunint fins a 152.000 assistents. Tan bona ha estat la resposta del públic, que des de l’organització ja estan treballant per internacionalitzar la cita.
Les disciplines menors, a l'aparador
El Baix Empordà també és terra de circ i de màgia gràcies a la Fira del Circ de la Bisbal d’Empordà i del FIMAG de Torroella de Montgrí. El certamen de circ al carrer guanyava més espais en aquesta 24a edició amb una clara aposta per la qualitat sostinguda i no pel creixement desmesurat, mentre que la fira internacional de la màgia s’ha convertit en una referència del sector fins i fora del país.
Avança el projecte Thyssen
Si parlem d’art al Baix Empordà, aquest té nom propi i és el de l’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols que aquest estiu va acollir l’exposició “Iconografies. De Sorolla a Picasso i Valdés” que va signar un nou èxit, tot mentre l’ajuntament ja ha tret a concurs la construcció del futur museu.
La cultura popular, indispensable
La cultura no s’entén sense la seva vessant popular, que explica la història de qui som o d’on venim. És el cas per exemple dels mercats medievals. El de Castell d’Aro ha celebrat 20 anys de bona salut aquest 2019 i el del nucli de Peratallada, a Forallac, 25.
A la capital de comarca, enguany ha estat notícia la celebració dels 400 anys de l’àliga de la Bisbal, un aniversari que s’ha allargat durant tot l’any i que es va cloure el passat setembre amb una festa que va reunir àligues vingudes d’arreu de Catalunya.
Any d'homenatges
El passat mes d’octubre una tradició tan arrelada a la cultura popular de Torroella i l’Estartit com la celebració de concursos de gossos d’atura va quedar òrfena amb la mort del qui fou el pare de l’esdeveniment, el pastor Jordi Muxach.
Aquest ha estat un any d’homenatges. A Sant Feliu de Guíxols, els fundadors de l’Agrupació Teatral Benet Escriba Roser Descayre i Ricard Pelló, a títol pòstum, han rebut la medalla d’or de la ciutat, mentre que Sant Cristina d’Aro ha fet fill predilecte el mag Xevi.
El Baix Empordà perd una estrella Michelin
I acabem amb una pinzellada gastronòmica perquè el Baix Empordà segueix brillant al cel de la millor cuina però s’ha apagat una estrella, la del restaurant Terra de Sant Feliu de Guíxols després que el xef Paco Pérez se’n desvinculés. Els foodies de la comarca però poden estar tranquils, perquè mantenen l’estrella Michelin el Bo.TiC d’Albert Sastregener a Corçà i el Casamar de Quim Casellas a Llafranc.
Comentaris (0)