La Biblioteca de la Bisbal es dirà Biblioteca Lluïsa Duran. Així ho han decidit els bisbalencs i bisbalenques a través d'un procés participatiu amb 679 vots. El nom de Lluïsa Duran ha guanyat clarament amb més d'un 43% dels vots emesos que s'han decantat per aquesta proposta feta pel Grup de Dones de la Bisbal d'Empordà.
Els veïns van tenir 14 dies per votar entre 8 noms de dona proposats. Un 7,6% dels bisbalencs amb dret de vot van participar al procés participatiu, una dada que demostra que la participació ciutadana a la Bisbal va en augment pas a pas.
Lluïsa Duran ha guanyat la consulta amb 296 vots, el segon nom més votat ha estat el de Maria Gispert amb 190 vots.
La nova biblioteca de la Bisbal portarà el nom de qui va regentar la llibreria Bahí, a les Voltes, que va passar a dir-se llibreria Hugas. Duran va néixer a Sant Feliu, era filla d'un alcalde ganxó i es va casar amb Gaietà Hugas de l'Escala. El seu padrí de noces va ser el President Irla.
D'arrels federals i, per tant, molt catalanista i d'esquerres, durant la Guerra Civil feia de secretària de la CNT. El 1939 va ser l'única dona de la Bisbal que va patir un consell de guerra, acusada de delicte de rebel·lió i la van condemnar a cadena perpètua. Quan la van detenir, la van rapar i passejar pels carrers de la Bisbal entre dos guàrdies civils, per humiliar-la públicament. Va estar a les presons de dones de Girona, de Barcelona -presó de les Corts- i Palma de Mallorca. Li van commutar la pena i tornà a la Bisbal el 1945. Durant la dictadura franquista va estar en llibertat vigilada fins al 1961 i a la seva llibreria s'hi amagaven llibres escrits en català, literatura universal i s'hi feien tertúlies. Bisbalenques i bisbalencs podien buscar, remenar, fullejar i llegir llibres, diaris i revistes: era com una petita biblioteca. Lluïsa Duran que va morir el 1983 ara dóna nom a la nova biblioteca de la Bisbal.
Comentaris (0)