Data: 01/02/2022
L'observador meteorològic de l'Estartit, Josep Pascual, conegut com el termòmetre marí de Catalunya, fa més de quaranta anys que surt setmanalment proveït de les seves fitxes i instruments, a fer mostrejos mar endins de l'Estartit, al voltant de les Illes Medes.
En els darrers anys, però, ha augmentat la base. També fa mostrejos en altres punts de la Costa Baix Empordanesa amb l'objectiu de comparar-les entre si. A més de l'Estartit, ara també agafa mostres al Cap de Creus i a Palamós.
Pascual calcula la temperatura del mar tant des dels 100 metres de fondària com des dels cinquanta, a més d'analitzar també el nivell de salinitat de l'aigua. Les sortides a Palamós les fa amb la col·laboració del Museu de la Pesca. Arran d'aquesta col·laboració entre Pascual i el Museu, també n'han sorgit d'altres, com cursets de meteorologia.
Aquestes sortides mensuals, tanmateix, no serien possibles sense en Joan Creixell, el patró que els porta a lloc.
Pel que fa a les dades recollides en aquesta sortida en concret, que va tenir lloc el passat dijous dia 27 de gener, la salinitat rondava al voltant del 37,9 per mil.
La temperatura es va mostrar molt semblant entre els 100 metres de profunditat i els cinquanta. A tres milles de la costa va marcar 13,61 ℃ i a mitja milla, de 13,67℃.
Si la comparem amb les dades d'aquella mateixa setmana a l'Estartit, la temperatura a la zona de les Illes Medes era de 13,3 ℃, només 3 dècimes de grau menys que a Palamós.