Intervé: Josep Pascual, observador meteorològic
Onada de calor a terra... i onada de calor al mar. La Costa Brava ha registrat la temperatura del mar més elevada en 45 anys arribant quasi a la temperatura del mar del Carib. La intensa calor d'aquests darreres dies acompanyada d'una climatologia poc favorable a la barreja d'aigües ha deixat registres pràcticament mai vistos que han superat els 26,3 graus a la superfície.
L'escalfament del mar Mediterrani suma més evidències i de 30 metres de fondària en amunt està més calenta del que seria habitual per aquesta època de l'any. De fet, des de mitjans abril, quan hi va haver un petit parèntesis, està per sobre la mitjana climàtica i es suma a la tardor passada on l'aigua va arribar a estar quatre graus per sobre el normal.
La canícula d'aquests darrers dies, amb mínimes de quasi 30 graus i nits tropicals, hi ha tingut molt a veure, però també l'abscència de tramuntana.
Tempestes localment fortes
L'observador meteorològic de l'Estartit, Josep Pascual adverteix que la temperatura tan elevada de l'aigua de mar, combinada amb termòmetres elevats a la terra i forta humitat faciliten la condensació d'aigua i això pot provocar tempestes localment molt fortes com les d'aquest dimarts a la nit i les que es preveuen fins a finals de setmana.
La situació podria canvia ara que una massa d'aire fred ha entrat i remou l'aigua de tal manera que la de la superfícia vagi al fons i la del fons vagi a la superfícia. Això podria fer baixar la temperatura del mar encara que les temperatures a la terra seguissin essent elevades.
Rècord de temperatura a tot l'hemisferi nord
Arreu de l'hemisferi nord s'estan vivint temperatures rècord. Canadà ha registrat temperatures mai vistes, escandinàvia seqüència històrica de més dies seguits amb màximes per sobre els 30 graus, a Argèlia s'ha batut el rècord de temperatura del planeta i a Sibèria s'estan registrant aquest estiu temperatures 22 graus per sobre el que hauria de ser habitual.
Comentaris (0)