Palafrugell posa en marxa el nou Pla Local d'Habitatge

Palafrugell

Data: 07/05/2024

Palafrugell ja disposa d'un nou Pla Local d'Habitatge, aprovat en la darrera sessió del Ple celebrada el passat dimarts 30 d'abril. Aquest nou Pla, a desenvolupar entre els anys 2024-2029, determina les propostes i els compromisos municipals en política d'habitatge i, a més, permetrà concertar polítiques d'habitatge amb la Generalitat.

L'accés a l'habitatge de lloguer assequible a Palafrugell, tot haver-hi més de 600 pisos buits al nucli del poble, és pràcticament impossible. Aquesta és una de les conclusions a la que s'ha arribat després de fer una profunda diagnosi de la situació d'habitatge a Palafrugell, emmarcada en la fase prèvia a l'aprovació del nou Pla Local d'Habitatge del municipi.

Segons la diagnosi del pla, el preu mitjà que es paga de lloguer a Palafrugell per un habitatge plurifamiliar és de 760 euros mensuals. Però ara mateix al municipi no hi ha cap oferta de lloguer que baixi dels 1.000 euros a les diferents plataformes i pàgines web d'immobiliàries. Una situació curiosa, tenint en compte que fa més de dos anys que Palafrugell compta amb més d'un miler d'habitatges buits. I d'aquests, més de la meitat es troben al centre del poble.

La principal raó d'aquestes dades és l'existència del lloguer turístic. Tot i que està en marxa una moratòria que no permet donar noves llicències, a Palafrugell en l'actualitat hi ha 216 pisos turístics, i aquests fan que hi hagi menys ofertes de pisos per viure tot l'any i que a més augmentin els preus.

D'altra banda, hi ha 260 pisos ocupats de manera crònica, i prop de 200 que es van començar a construir, però que la construcció va quedar aturada.

La diagnosi de les previsions de creixement de construccions a Palafrugell apunta que, si en els sis anys que van del 2024 al 2019 es fan totes les construccions permeses, es generarien 789 habitatges a Palafrugell, i d'aquests 325 serien de protecció. En l'actualitat hi ha 373 inscrits a les llistes de sol·licitants de lloguer protegit, amb ingressos de menys de 9.000 euros a l'any.

Amb la creació del nou Pla Local d'Habitatge de Palafrugell, que es va aprovar en darrer ple, es determinaran les propostes i compromisos municipals en política d'habitatge.Es tracta d'un instrument de planificació i programació que, tal com hem explicat fins ara, fa una anàlisi i diagnosi de l'estat de l'habitatge al municipi, per després poder articular un pla d'acció amb objectius, estratègies i propostes.

Aquest pla ha estat elaborat per una empresa externa, de manera conjunta, amb les àrees d'habitatge, i els serveis d'urbanisme i jurídics municipals, i inclou 31 propostes d'actuacions en diferents àmbits. Entre elles, algunes han sortit d'un procés participatiu en què van participar joves, entitats, immobiliàries, promotors i polítics de Palafrugell.

El PLH es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern, d'Esquerra Republicana, de Junts, i VOX. En Comú Podem es va abstenir.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política